10 tips voor het drogen van wasgoed
Droog wasgoed aan de lijn of in de droger
Als u de mogelijkheid heeft om uw wasgoed buiten aan de waslijn te drogen, moet u in het warme seizoen van deze optie profiteren. Dit bespaart energie en het drogen in de zon geeft het wasgoed een heel bijzondere en frisse geur. Het wasgoed kan ook op een droogrek worden voorgedroogd en de volgende ochtend in de droogtrommel worden gedroogd. In de winter is de wasdroger absoluut de betere keuze, omdat het tijd bespaart en het droogproces effectiever is dan drogen aan de lijn. Om ook in het koude seizoen energie en kosten te besparen, moet een warmtepompdroger worden gebruikt.
Kies het juiste programma
Tegenwoordig hebben de meeste drogers een groot aantal programma’s die niet alleen beperkt zijn tot de mate van droging, maar ook de mogelijkheid bieden om eventueel te drogen volgens het type stof. Hierdoor heeft een droogapparaat ook veel voordelen, want je kunt ook gevoelige stoffen in de machine drogen, zoals wollen stoffen. Hiervoor moet een programma met een lage droogtemperatuur worden gekozen. Daarnaast biedt het kiezen van het juiste programma ook de mogelijkheid om veel energie te besparen. Voor een lading overhemden is dan minder energie nodig dan bijvoorbeeld voor dikke handdoeken, zelfs bij dezelfde drooggraad. Om deze reden is het raadzaam om de soorten stof apart te wassen en apart te drogen. In verband daarmee moet ook het einde van het programma worden overwogen. U moet altijd in de gaten houden wanneer het wasgoed droog is. Want direct na het drogen is het wasgoed lekker warm en kun je het nagenoeg kreukvrij gladstrijken en vervolgens netjes opvouwen. Dit voorkomt vervelende kreukels en het textiel hoeft niet gestreken te worden. Het wasgoed heeft ook een zeer goede geur kort na het einde van de droogtijd.
De mate van droging
De meeste machines kunnen op verschillende droogtematen worden ingesteld. De meest voorkomende droogniveaus zijn kastdroog en strijkdroog. Als het programma Iron Dry is geselecteerd, heeft het wasgoed nog wat restvocht zodat het direct gestreken kan worden. Bij het programma Kastdroog daarentegen kan het wasgoed direct gemakkelijk worden opgevouwen en in de kast worden opgeborgen. Bovendien kunt u minimaal kiezen tussen de verschillende soorten stof tussen het programma Kreukherstellend en Katoen. Daarnaast hebben moderne wasdrogers een sneldroogprogramma, wat ideaal is wanneer het wasgoed uitgedroogd is.
Draai goed om energie te besparen
Om tijdens het droogproces zoveel mogelijk energie te besparen, moet het wasgoed, als het dit verdraagt, met hoge snelheid in de wasmachine gecentrifugeerd worden. Dan kan het wasgoed aan de lijn een beetje drogen en pas de volgende ochtend in de machine worden gedroogd. Ook bespaar je veel energie door een droger kopen die speciale programma’s ter beschikking heeft. In termen van energie-efficiëntie zijn warmtepompdrogers tegenwoordig bijzonder aan te bevelen. Hier hebben we de beste wasdrogers vergeleken met warmtepompen.
Maak de machine vol
Een wasdroger is natuurlijk erg praktisch. Het is echter niet de moeite waard om slechts een paar kledingstukken te drogen, omdat dit te veel energie kost. De machine werkt effectief en bespaart de meeste energie als deze goed gevuld is.Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan het wasgoed zonder problemen in één keer worden verplaatst. Met uitzondering van kleding die niet in de droogtrommel kan worden gedroogd.
Vergeet niet schoon te maken
Veel warmtepompdrogers zijn tegenwoordig uitgerust met een zelfreinigend systeem, dat ervoor zorgt dat de condensor schoon en pluisvrij blijft. Om dit soepel te laten verlopen, moet het pluisfilter meestal met de hand worden gereinigd. Deze reiniging moet worden gedaan na elk gebruik van de droogtrommel. Omdat hoe minder stof en vuil zich in de machine kan ophopen, des te beter de prestaties van het apparaat bij het drogen en hoe meer energie wordt bespaard bij het drogen.
Frisse geur
Het lijkt er vaak op dat het wasgoed dat in de droger is gedroogd niet zo lekker ruikt als wanneer het bijvoorbeeld aan een lijn in de tuin wordt gedroogd. De reden hiervoor is dat de droogmachine een sterk ventilatiesysteem heeft, waardoor een groot deel van de geuren naar buiten wordt getransporteerd. Om toch fris ruikende was te krijgen, zijn er in de winkels speciale handdoeken voor de droger verkrijgbaar, die tijdens het droogproces hun geur aan het wasgoed afgeven. Een andere mogelijkheid is om te proberen heel voorzichtig en kort te drogen om de geur te behouden. Hiervoor wordt het wasgoed vooraf gedroogd of gedroogd met het strijkdroogprogramma. Ook een lekker ruikende zeep, maar ook een geurzakje of geurkaarsen in de kleerkast geven de was een aangename geur.
8. Ongeschikt voor de wasdroger?
Veel kledingstukken hebben een label waarop staat dat ze niet geschikt zijn voor de droger. In de meeste gevallen is het nog mogelijk om deze kleding in de droger te drogen. Dit is mogelijk omdat de meeste moderne drogers zijn uitgerust met een groot aantal zachte droogprogramma’s. Dit betekent dat delicate stoffen zoals wol ook kunnen worden gedroogd met het juiste programma. Deze programma’s lopen langer, maar door de juiste verlaging van de temperatuur tijdens bijvoorbeeld het drogen krimpt kleding niet. Veel van de labels worden voor de zekerheid door de fabrikant aangebracht, zodat de bedrijven zich kunnen beschermen tegen mogelijke schadeclaims van kopers. U moet echter voorzichtig zijn met afdrukken, aangezien deze vaak broos kunnen worden of krimpen bij het drogen in de machine.
Droog kreukvrij
Veel wasverzachters bevatten toevoegingen zodat het wasgoed kreukvrij blijft tijdens het drogen. Maar dat is niet altijd het geval als je kleding uit de droogtrommel haalt. De reden hiervoor is niet per se de wasverzachter, maar de droger zelf Tijdens het droogproces blazen de vezels op en worden ze snel zacht en behaaglijk. Als het wasgoed aan het einde van het programma niet relatief snel geleegd wordt, kan het achtergebleven vocht in verband met het gewicht van het wasgoed kreukels en kreukels veroorzaken. Als je hiermee rekening houdt, kun je zelfs hemden bijna kreukvrij uit de droger halen.
Zonder pluisjes
Vooral eigenaren van gezelschapsdieren weten hoe vervelend het is als hun kleding vol pluisjes en haren zit. Elk haar en elk pluisje is te zien, vooral op zwarte kleding. Door kleding in de wasdroger te leggen om op te frissen, worden pluisjes en haren verwijderd. Het opfrisprogramma loopt maar een paar minuten en het wasgoed is weer pluisvrij. Alle pluisjes worden verzameld in het pluisfilter en kunnen eenvoudig worden verwijderd.